top of page

Vaja: Razumeti sporočila telesa - telo kot dnevnik


Skozi opazovanje našega telesa in senzacij lahko prepoznavamo njegove različne pomene. Radovedno in učinkovito lahko raziskujemo sporočila, ki nam jih posredueje telo. Vaja je še posebej primerna za vse, ki doživljate tesnobne občutke, kronično napetost, nemir, imate težave z osredotočenostjo ipd. Vajo izvajajte v mirnem, udobnem prostoru. Lahko ležite ali sedite - kakor vam je ljubše. Pomembno je, da se povežete s sabo, zato si vzemite dovolj časa. Po potrebi ustavite posnetek, da si v miru zapišete vse, kar želite. 1. Pripravite si list papirja in ga razdelite na tri dele (tri stolpce). Lahko uporabite tudi večji šeleshamer, barvice, flomastre ... -- Pustite si biti kreativni. 2. Opazujte, kako se počutite v tem trenutku. Bodite pozorni na dihanje, srčni utrip, temperaturo telesa in prostora, napetosti, senzacije. 3. Nato se bomo sprehodili v preteklost. Pomislite, kdaj ste bili nazadnje zares sproščeni? Ozavestite te občutke v telesu. Kako ste doživljali te trenutke? --To bo predstavljalo našo točko A. 4. Potem bomo poiskali še drugo točko. Natačno pomislite, kdaj se je začela v vas nabirati napetost oz. njeni prvi znaki? -- To bo predstavljalo našo točko B. 5. Sedaj pa skušajmo v spomin priklicat vse, kar se je dogajalo vmes. Vse spomine, dogodke, osebe, občutke, teme pogovorov, skrbi, opravila ..., ki so se dogajali na poti od točke A do točke B.

Ničesar ne vrednotimo ali sodimo, samo zapišemo v prvi stolpec. 6. V drugi stolpec vpišemo za vsako prej našteto situacijo oz. osebo, kako je vplivala name? Kaj občutim ob tem? Samo napišemo, brez sodbe. 7. V tretji stolpec dopišemo, kako smo določeno situacijo razumeli? Kako smo si jo razlagali takrat? Kako si jo razlagamo sedaj? Ustvarili boste osnovni zemljevid dogajanja med dvema zelo pomembnima točkama. Ta postaja ob ponovitvah bolj natančen in jasen. Morda se prepozna kakšen vzorec, morda odkrijete kaj čisto na novo.

Vsebino, ki nas pripelje do začetka nabiranja napetosti, je pomembno ozavestiti, če želimo v prihodnje vnašati spemembe. Pomembno je, da vključimo situacijo ali osebo, dogodek, ipd., čustven in telesni odziv ter pomen, ki ga situaciji pripisujemo. -- Tako lahko povežemo telo, čustva in um. Redno zapisovanje in skeniranje našega telesa nas lahko pripelje do naslednjih odgovorov: Kako določene situacije vplivajo name? Kako jih občutim in razumem? Kaj je zame pomembno?


6 views0 comments

Recent Posts

See All