top of page

TERAPEVTI, S KATERIMI SODELUJEMO

Aleksandra Portir, dipl.del.ter., specializantka psihoanalitične psihoterapije

PSIHOTERAPIJO IZVAJA V MARIBORU

Tel.: 031 782 579, e-mail: aleksandra.portir@gmail.com


Sem Aleksandra,


in moje poslanstvo je zdraviti. Ker se zavedam, da je za zdravljenje druge duše najprej potrebno ozdraviti sebe, sem na sebi opravila več kot 300+ ur lastne osebne izkušnje (lastna terapija), kar je zajemalo psihoanalitično psihoterapijo, (jungovsko) analitično psihoterapijo kot tudi skupinsko analitično psihoterapijo. Zahvaljujoč jungovski psihoterapiji sem se globlje spoznala z delom s sanjami in simboli ter kolektivnim nezavednim, a odkar pomnim me najbolj zanima globina in misterij človeške duše. Ukvarjam se z zdravljanjem različnih notranjih stisk, kot so: anksioznost, iskanje smisla, panični napadi, depresivnost, motnje hranjenja, obsesivne motnje, psihosomatske motnje ipd.

Intuicija is my middle name, tako, da več kot le teorija mi pomeni, da se s sočlovekom oz. klientom začutim, se nanj uglasim in ga tako vztrajno spremljam na njegovi edinstveni poti samoraziskovanja lastne duše, kjer še kako pomaga védenje in čutenje, da nisi sam. Menim, da ne glede na vse zmorem ostati ob klientu, naj bo še tako težko.

Čas, ki ga ne posvetim zdravljenju je namenjen moji štirinožni spremljevalki: psički Lizi, ki je v samem bistvu temelj kvalitet, ki sem ji nadgradila kot terapevt: brezpogojna ljubezen in vztrajnost, ki mi pomaga pri spremljanju klienta, ki se ob meni odloči podati v psihoterapevtski proces.

Sem torej specializantka psihoanalitične psihoterapije, delovna terapevtka v Psihiatrični bolnišnici Ormož, različnih oblik terapij ne zmanjka. Aktivna na področju pisanja psihoanalitičnih člankov, prevodov, ki so najdeni v revijah Kairos, Anima in moj trenuten velik ponos pa predstavlja z letom 2022 prihajajoč prevod dela znanega psihiatra in psihoterapevta Irvina Yaloma, z naslovom: " I'm calling the police. "

Aleksandra Portir, dipl.del.ter., specializantka psihoanalitične psihoterapijeZoltan Pap, psihoanalitičen psihoterapevt (ECPP diploma)

PSIHOTERAPIJO IZVAJA V MARIBORU

Tel.: 041 210 128, e-mail: zoltan.pap91@gmail.com


Sem psihoanalitični psihoterapevt, ki je svoja strokovna znanja in spretnosti pridobil na specialističnem študiju psihoanalitične psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana. Trenutno sem tudi študent doktorskega študija na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, kjer svoja prizadevanja usmerjam predvsem v raziskovanje intersubjektivističnih vidikov dela psihoanalitika Sándorja Ferenczija. Pri svojem delu si prizadevam za kontinuiran strokovni razvoj in izpopolnjevanje, pri čemer me v prvi vrsti vodi zavedanje, da učinkovit psihoterapevtski proces svojih klientov sooblikujem predvsem jaz sam, šele za tem pa moje tekom izobraževanj pridobljeno znanje. Izvajam individualno psihoanalitično psihoterapijo z odraslimi, mladostniki in tudi drugimi posamezniki, ki so se pripravljeni skupaj s svojim psihoterapevtom podati na pustolovsko pot raziskovanja samega sebe, kar se naknadno venomer znova izkaže za proces vzajemnega osebnostnega zorenja.


Zanimanje za skrivnostne labirinte človeške duševnosti sem začutil že na samem začetku svoje strokovne poti, ki sem jo začel na Oddelku za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Kmalu po začetku službovanja sem se podal v izobraževanje iz psihoanalitične psihoterapije, saj sem se vse pogosteje spraševal o zakulisju duševnih stisk, zaradi katerih ljudje iščejo pomoč. Tako je psihoterapija v času mojega formalnega izobraževanja postala zame poseben življenjski nazor, medtem, ko samo klinično delo s klienti dojemam predvsem, kot proces postopnega spoznavanja in sprejemanja samega sebe – tako svetlih, kakor tudi senčnih vidikov –, ki se odvija vzajemno med terapevtom in klientom ter v njunem dovolj varnem, zaupanja vrednem odnosu. Danes vse bolj spoznavam, da mi moje strokovno področje lahko ponudi le delne odgovore na moja vprašanja, zaradi česar nova spoznanja o isti tematiki črpam tudi iz drugih področij, predvsem filozofije in tudi umetnosti, kar ustvarja stičišče mojega zasebnega ter strokovnega življenja.