top of page

Pisanje dnevnika poslušanja glasbe - z umetnostjo do boljšega počutjaNAVODILA ZA PISANJE DNEVNIKA POSLUŠANJA GLASBE:

(Pod navodili najdete pdf - predlogo za vodnje dnevnika)


1. Izpolnite rubriko »Najljubša glasba«. Pod »Glasba, ki zbuja lepe spomine« napišite čim več pesmi, ki zbujajo lepe spomine na otroštvo, na najstniška leta, glasbo iz serij, filmov in koncertov, glasbo, ki je povezana z različnimi odnosi v vašem življenju, glasbo, ki je pomembna ob pomembnih življenskih mejnikih in praznovanjih, glasbo, ki vas spominja na počitnice in glasbo, ki vas nekako poveže duhovnostjo (ni nujno da je povezana z religijo in veroizpovedjo. Lahko izberete kaj meditativnega, kar vas pomirja in poveže s samim seboj).


2. Nadaljujte z rubriko »Aktualna glasba«, kamor vpišite skladbe, ki jih trenutno poslušate ali pa ste jih poslušali pred kratkim. Pod vsako rubriko skušajte napisati čim več pesmi, da bo vaš izbor bolj pester.


3. Sedaj za vsako od izbranih sklabd izpolnite rubriko »Ocena sproščanja«. Sproščanje ocenite od 0 do 5, pri čemer 0 pomeni, da vas skladba sploh ne sprosti in 5, da na vas deluje zelo sproščujoče. Na enak način ocenite tudi, do kakšne mere uživate v vsaki posamezni skladbi.


4. Sedaj izpolnimo še rubriko »Seznam skladb«. V to rubriko pripišemo črko, ki je napisana pred seznami skladb in jo na ta način uvrstimo na želen seznam. Ko smo vse skladbe uvrstili na želene sezname oz. playliste, si te playliste tudi zapišimo. Na vsako poskusimo uvrstiti vsaj 5 skladb, lahko tudi več.


5. Nato vsako playlisto povežemo še s konkretnimi dogodki. Npr. za dobro jutro izberemo playlisto za poživitev in dvig energije, za šolo in učenje playlisto, ki izboljša koncentracijo itd.... Izbira je vaša.


6. Za konec lahko za vsako skladbo in playlisto napišete kratko refleksijo, v kateri povzamete svoja čustva in občutke, ki jih občutite ob poslušanju in ugotovite, ali playlista res služi svojemu namenu (npr., ali vam res da energijo zjutraj, ko greste v šolo, ali vas zvečer preden res umiri zaspite itd.). Če skozi refleksijo ugotovite, da to morda ni to lahko postopek ponovite in sestavite nove playliste, ki se bodo bolje skladale z vašim počutjem. Želim vam obilo užitkov ob raziskovanju glasbe!DNEVNIK POSLUŠANJA GLASBE
.pdf
Download PDF • 49KB


(Povzeto po Philip A. & S. Hanser: Music for Wellness, Berklee College of Music).

26 views0 comments